Si la ayuda y la salvación han de llegar sólo puede ser a través de los niños. Porque los niños son los creadores de la humanidad.
(Maria Montessori)

miércoles, 10 de octubre de 2012

Alfons x el savi

ALFONS X EL SAVI!

Alfons X de Lleó i de Castella o Alfons X el Savi va nèixer a Toledo el 23 de novembre de 1221 i va morir a Sevilla el 4 d'abril de 1284, va ser rei de Castella i de Lleó del 1252 al 1284.

El Llibre dels llocs, va ser encarregat per Alfonso X, rei de Castella i Lleó i Galicia entre 1251 i 1283. 
El llibre consta de 98 pàgines, amb 150 ilustracions en color. Els jocs cubreixen els escacs, els daus i taules. El llibre te la descripció més antiga d'algun d'aquests jocs.
El llibre és un dels documents mes importants per la investigació dels jocs de taula. El únic original conegut es troba en la biblioteca del Monasteri del Escorial, prop de Madrid. Està enquadernat en pell d'oveja i mideix 42 × 30 cm. 
Una copia de 1334 es conserva a la biblioteca de la Real Academia de la Historia.

Va ser en temps d'Alfons X el Savi quan les peces dels escacs van prendre aquest aspecte medieval que tenen avui, amb el rei i la dama, els cavalls, les torres i els alfils, tot i que la forma de jugar abans de 1475 era més semblant a com jugaven els perses al segle V que als escacs actuals.




No hay comentarios:

Publicar un comentario